#громадськемісце У Копичинцях вшанували пам’ять режисера Мирослава Побігущого #тернопіль #ternopil

15 серпня виповнилося 110 років від дня народження талановитого актора та режисера, музиканта Мирослава Побігущого.

Народився Мирослав Побігущий у м. Копичинці 15 серпня 1914 року. З дитинства любив театр, брав участь в аматорському драмгуртку в рідному місті, адже театральне життя там вирувало ще до Першої світової війни. В 30-х роках ХХ ст. став актором мандрівного театру ім. М.Садовського під керівництвом Панаса Карабіневича. Попри акторські здібності, М.Побігущий був чудовим музикантом, грав в оркестрі театру. Колеги по сцені жартома називали його “майстром бубна”. Гастролюючи по провінційних українських містечках і селах, театр Карабіневича мав масову підтримку глядачів, які у доступних побутово-етнографічних та історичних виставах бачили збереження своїх культурних традицій. Цей мандрівний театр вніс помітний внесок у розвиток театрального життя і в Копичинцях. Про нього писали: “Симпатичний театр ім. М.Садовського вибився тепер на одно з передових місць серед українських мандрівних театрів”.

У 1940-1941 роках Мирослав Побігущий працював у Тернопільському українському драматичному театрі ім. І.Франка. Після Другої світової війни повернувся в рідне місто, став директором Будинку культури, а в 1958-ому році зібрав та очолив театральний колектив. В цьому йому допомогли аматори Марія Герасименко, Микола Гречка, Мирослав Клим, музикант Йосип Дочумінський та інші ентузіасти копичинецької сцени. Колектив театру почав працювати стабільно в репертуарі: “Ніч під Івана Купала” за М.Старицьким, “Безталанна” І.Тобілевича, “Платон Кречет” О.Корнійчука, “”Наталка Полтавка” І.Котляревського, “Не тією стежкою” О.Корнієнка, “Шельменко Денщик”, “Сватання на Гончарівці” Г.Квітки – Основ’яненка,”Циганка Аза” М.Старицького, “Пошились у дурні” М.Кропивницького та ін.

Світлини Галини Погорецької.

У 50-60-х роках Мирослав Побігущий був організатором національного підпілля в Копичинцях і Хоросткові. З 1956 до 1974-го року працював художнім керівником драмгуртка Хоростківського цукрового заводу та директором Будинку культури в Хоросткові. З другої половини 70-х років проживав у Львові та займав посаду керівника художньої самодіяльності Львівського виробничого об’єднання “Полярон”. Усе своє життя віддав служінню театру. Діяльність Мирослава Побігущого стала однією із яскравих сторінок театрального мистецтва. У Копичинецькому музеї театрального мистецтва зберігаються матеріали про нашого талановитого земляка, – розповіла працівниця Копичинецького музею театрального мистецтва Галина Погорецька.

ДЖЕРЕЛО