#громадськемісце 28 жовнтян у Тернополі відбулося засідання членів Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України #тернопіль #ternopil

У Тернополі відбулося засідання членів Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України. Захід, який проходив під головуванням начальника Тернопільської обласної військової адміністрації Вʼячеслава Негоди, зібрав голів громад регіону, представників окремих центральних органів виконавчої влади, керівників структурних підрозділів ОВА, членів Конгресу місцевих та регіональних влад тощо, – зазначають в Тернопільській ОВА.

“Мета цього заходу – провести відкритий діалог щодо найактуальніших питань розвитку нашої області та окрестили конкретні завдання для кожного. Тому важливо, аби пріоритетні напрямки роботи на Тернопільщині на 2025 рік були почуті”,- зазначив В’ячеслав Негода.
Основною метою зустрічі було обговорення низки актуальних питань, що стосуються розвитку області, зокрема, результати виконання зведеного бюджету області у 2024 році та бюджетний процес наступного року, казначейське обслуговування місцевих бюджетів у період воєнного стану, дотримання податкової дисципліни суб’єктами господарювання та загальний економічний розвиток регіону. Важливим завданням також було знайти ефективні шляхи наповнення дохідної частини бюджету.
Зведений бюджет Тернопільської області формується з доходів 59 місцевих бюджетів, з яких – 1 обласний, 3 районних та 55 бюджетів територіальних громад. Зважаючи на всю складність ситуації в країні та регіонах, органи місцевого самоврядування мають забезпечити максимально ефективне управління всіма наявними ресурсами, які можуть бути спрямовані на пріоритетні проєкти та розвиток громад.

Під час засідання наголосили, що у 2025 році для усіх місцевих бюджетів пріоритетними повинні бути програми у сферах безпеки і оборони, підтримки ветеранів та членів їх сімей, розвитку бізнесу та підприємництва.

Також серед обговорених питань – впорядкування сфери управління побутовими відходами в області. Наразі на 115 паспортизованих сміттєзвалищах області захоронено близько 26,18 млн м3 побутових відходів. Їх вивезення на паспортизовані сміттєзвалища з наявними там сміттєсортувальними лініями здійснюється 15 міськими, селищними та сільськими радами. Загалом рівень охоплення населення області послугою зі збирання побутових відходів – 70%.
Учасники мали можливість поставити питання, які стосуються життєдіяльності громад, поділитися досвідом, визначити пріоритети та напрацювати спільні рішення, що є важливим для стабільності регіону.

Запис 28 жовнтян у Тернополі відбулося засідання членів Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України спершу з’явиться на обласТь.

ДЖЕРЕЛО