#громадськемісце Перевищення рівня хлору в повітрі: симптоми отруєння, як розпізнати паніку та коли звертатись до лікарів #тернопіль #ternopil

Перевищення рівня хлору в повітрі: симптоми отруєння, як розпізнати паніку та коли звертатись до лікарів

Через ворожу атаку в ніч на 20 серпня в Тернополі сталась масштабна пожежа на промисловому об’єкті. Внаслідок цього в повітря потрапила значна доза хлору.

Рекомендації Центр громадського здоров’я України для мінімізації наслідків для здоров’я населення, що потрапило або може потрапити до зони впливу(профілактика отруєння хлором).

Як повідомляли раніше «20 хвилин», у Тернополі є перевищення показників небезпечних речовин в повітрі. 

У повітрі виявили перевищення рівня вмісту хлору в 4-10 разів від норми

Відео дня

Рекомендації Центр громадського здоров’я України для мінімізації наслідків для здоров’я населення, що потрапило або може потрапити до зони впливу(профілактика отруєння хлором)

Загальні рекомендації і універсальні правила:

  • зайти в приміщення, не перебувати у низинах, поруч водойм;
  • у зоні забруднення в випадку наявності можливості піднятися на верхні поверхи;
  • зачинити всі вікна та двері;
  • при повернені в приміщення при можливості прийміть душ;
  • вимкнути системи кондиціювання та рекуперації повітря;
  • застосування ватно-марлевих пов’язок тільки! зволожених у 0,5-1% розчині харчової соди;
  • закрити віконні та дверні отвори тканиною, змоченою у 0,5-1 % розчині харчової соди;
  • рекомендувано закладам дошкільної освіти, у зоні забруднення, не проводити заняття з дітьми на відкритому повітрі, дітей завести до приміщень. У приміщені закрити віконні та дверні отвори тканиною, змоченою у 0,5-1 % розчині харчової соди. Також стосується житла;
  • в житлових та громадських приміщеннях, в зоні забруднення, проводити вологе прибирання, із застосуванням 0,5-1 % розчину харчової соди, кожні 3 години;
  • пийте велику кількість рідини і у випадках погіршення самопочуття зверніться до лікарів.

Як розпізнати паніку 

Панічна атака – це раптовий епізод сильного страху, що зумовлює важкі фізичні реакції у відповідь на звичайні, незагрозливі ситуації на фоні сильного емоційного стресу, переживання.

Важливо знати, що панічні атаки завжди проходять самостійно, і всі симптоми, які можуть супроводжувати напад, не є небезпечними для життя.

Якщо у вас відбулася короткочасна раптова панічна атака, важливо, щоб біля вас знаходилася людина, яка б запевнила вас, що це пройде і немає причин для занепокоєння.

Якщо ніяк не протистояти панічним атакам, згодом можна відчути такі ускладнення:

  • розвиток специфічних фобій (наприклад, страх керування автомобілем або виходу з дому);
  • часті звернення по медичну допомогу через погане самопочуття;
  • уникання певних соціальних ситуацій;
  • проблеми на роботі чи в школі;
  • депресія, тривожні розлади та інші психічні розлади;
  • підвищений ризик вчинення самогубства;
  • зловживання алкоголем або іншими шкідливими речовинами.

Люди, які стикалися з панічними розладами, також можуть переживати агорафобію. Це страх відкритого простору й натовпу, адже перебування в таких місцях або ситуаціях може спровокувати панічну атаку. Люди з агорафобією намагаються не виходити за межі оселі наодинці, не відвідувати супермаркети, уникати подорожей певними видами транспорту, можуть боятися переходити мости, їздити в ліфті тощо.

📝 Симптоми панічної атаки можуть також нагадувати симптоми інших серйозних проблем зі здоров’ям, наприклад, серцевий напад, тому важливо звернутися до сімейного лікаря, щоб виключити такі ризики.

Нічна атака на Тернопільщину 

Нагадаємо, в ніч на 20 серпня Ворог завдав удару по промисловому об’єкту в Тернополі, повідомили в ОВА. На місці виникла пожежа, а стовпи диму видно з різних куточків міста.

На зображенні може бути: 1 особа, вогонь та текст

В Тернопільській ОВА на брифінгу повідомили, що орієнтовно біля 3 години ночі отримали інформацію про пожежу на одному з об’єктів з підприємств Тернополя.

— Було встановлено загоряння внаслідок влучання ворожого предмета в одну із ємкостей, де зберігались паливно-мастильні матеріали. Понад 20 одиниць техніки, 90 рятувальників та два пожежних потяги залучили до гасіння пожежі. Наразі пожежу локалізували і продовжують гасити. Потерпілих немає, — повідомив начальник ДСНС Тернопільщини Віктор Маслей.

Чи були спроби збити ворожий об’єкт? У ОВА не пояснили.

– Питання щодо роботи ППО некоректні, – каже заступник голови ОВА Віктор Устенко.

Тим часом зранку після нічної тривоги, в Тернополі повідомляють про пожежу з густим димом. О 09.00 дим було видно з різних куточків міста.

Читайте також: 

Нічна атака на Україну: вибухи чули на Київщині, Хмельниччині та Тернопільщині 

Стовпи диму та звуки вибухів у Тернополі. Зачиніть вікна та обмежте перебування надворі

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

ДЖЕРЕЛО