#громадськемісце На Тернопільському ставі вперше визначали переможців Кубку України з вітрильного спорту #тернопіль #ternopil

На Тернопільському ставі вперше визначали переможців Кубку України з вітрильного спорту

40 спортсменів приїхали у Тернопіль, щоб позмагатися за звання найшвидшого на яхтах та вітродошках. Як проходили змагання і хто здобув перемогу? 

Кубок України з вітрильного спорту в олімпійських класах яхт вперше приймав Тернопіль. Змагання відбувалися з 2 до 7 серпня 2024 року в акваторії Тернопільського ставу.

— Це чотири олімпійських програми: яхти одиночки ILCA 6, ILCA 7, яхти двійки 470 та вітродошка IQFОiL. Вітродошка — це новий олімпійський клас, який вперше брав участь в Олімпіаді, яка зараз проходить у Франції, — розповідає організатор змагань, голова відокремленого підрозділу Тернопільської області Вітрильної федерації України Олексій Нижегородов.

Позмагатися за Кубок України до Тернополя приїхали 40 спортсменів із Києва, Дніпра, Миколаєва. Брали участь у змаганнях і моряки з файного міста.

Відео дня

Перші чотири дні на старт змагань виходили яхти. Потім кращого визначали у вітродошках.

Переможці Кубку України

У класі яхт двійок 470 переможцями стали дніпряни Єгор Самарін та Єлизавета Василенко. Вони, як повідомив Олексій Нижегородов, нещодавно також стали першими на етапі Кубка світу в німецькому місті Кіль.

Першим серед чоловіків у класі ILСA 7 став Іван Антіпін з Миколаєва. Серед жінок в класі ILСA 6  перемогу святкувала Варвара Пострелко з Києва. Серед чоловіків переміг Володимир Заруднєв також з Києва.

­— З вітродощок перше та друге місце посіли тернополяни, два брати Тімур Данієлян та Тігран Данієлян. І вони одразу після завершення регати поїхали на Чемпіонат світу до 23 років який пройде в Швейцарії, на озері Сільваплана. А першою серед жінок стала тернополянка Аліна Нижегородова, — повідомляє пан Олексій.

Дистанції, на яких змагалися спортсмени, були максимально наближені до олімпійських, наголосив Олексій Нижегородов.

Нагадаємо, змагання у класі RS:X відмінили після Олімпіади у Токіо в 2021 році. На зміну пришла вітродошка IQFОiL, яка практично «літає» над водою.

Проведення Кубку України у Тернополі організовував відокремлений підрозділ Тернопільської області Вітрильної федерації України. Його голова Олексій Нижегородов каже, спортсмени залишились задоволені відвідинами файного міста, особливо гастрономічними перевагами, адже тут «на кожному кроці є де поїсти і перекусити». З готелями теж проблем не було. Учасники могли обирати, де зупинитись по ціні, а також зручності розміщення відносно спортивної бази.

Олімпійське натхнення

У Парижі зараз тривають літні Олімпійські ігри. Медалі у вітрильному спорті (IQFoil) розіграли до початку Кубку України у Тернополі, спортсмени могли спостерігати за цим. Адже і підростаюче покоління може невдовзі виборювати право змагатися із найсильнішими. Тим паче, такий досвід у Тернополя вже є. У 2016 році на Олімпіаді в Ріо-де-Жанейро у вітрильниках класу RS:X виступав Олександр Тугарєв. Зараз він більше зосередився на тренерській діяльності, каже Олексій Нижегородов.

У вересні тернопільські спортсмени ще позмагаються за перемогу на Чемпіонаті України з вітрильного спорту, який відбудеться у Черкасах. А перед тим традиційний чемпіонат до Дня міста, який цього року відбудеться раніше — 17-18 серпня.

Нагадаємо, День міста Тернополя цього року вперше відзначатимуть 15 серпня.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

ДЖЕРЕЛО